[trip #17] Amsterdam Public Library by Jo Coenen

dsc03091

It is the central one of three large new buildings on the restructured Oosterdokseiland, near the Central Station. A raised plinth offers a refined transitional area between the upper and lower floors, and the reading and study rooms are like terraces, placed around large and tall empty spaces. A terrace on the top floor accommodates the library theatre and conference rooms. The main shape of the building is attuned to the surroundings: both the apartments on the west side and the wide avenue on the east side leading to the conservatory must receive enough sunlight. At the same time, situated as it is beside the open waters of the Oosterdok, the library has to contribute to an attractive skyline.dsc03118

dsc03117

dsc03114

One thought on “[trip #17] Amsterdam Public Library by Jo Coenen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s