Casa En El Campo, Lo Prado, Curacavi, Chile by Benjamín Murúa and Constanza Infante

http://murua-valenzuela.com/

2029823404_cam-mur-026

The following information is from Murúa:

The building sits on a plain between the hills and the valley on a widely open space overlooking the hills on the east and the valley on the west. Requirement was to expand the house adding 3 bedrooms and a sala but keeping the existing geometry intact. The objective of the project was to reuse and emphazise some elements of the Chilean houses of the early 20th century present in the pre-existing building like patios, galleries and open corridors. 

733727758_cam-mur-002

 

The house had an “L” shape layout housing a sequence of bedrooms with a gallery on the east side and a open corridor on the west. This 2 circulations were used and extended to the north so as to integrate all with a second “L”where the new bedrooms and sala were included, connecting the old part with the new one with a threshold.

1866180191_cam-mur-025
With this operation, the gallery took the place of the core circulation connecting all the areas but also as place to stay because of its width and orientation to the morning sun and the hills. On the other side, the corridor was extended to the garden overlooking the valley and protected from the heat during summer days. The bedrooms and the sala surround a patio that being enclosed becomes an inner court as an extension of the sala.

 

1589977406_cam-mur-013

1300878757_cam-mur-012

Once the gates that contain the space are opened, the garden blends with the geography of the hill, bringing it into the project.

1519668270_cam-mur-008

1513197882_cam-mur-027

1397873332_cam-mur-017

The configuration of the house allowed working with open corridors, galleries and patios and to give it a fresh look contemporary materials were used like glass, steel, wood and concrete.

1149661225_cam-mur-020

637838302_cam-mur-018

The sofits disappeared and special constructive details were used on the joints between the windows and the roof taking advantage of the lightness of the materials.

photographs taken by Cristobal Palma

Presentación de PowerPoint

The old house, before renovation.

953333030_original-galeria

2109022954_original-poniente

1342533074_original-oriente

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s